2 Mayıs 2025 15:38

Halkın borcu artarken bankalar karlarını katladı: Net kârları ilk üç ayda yıllık yüzde 35 arttı

Halkın bankalara borcu artarken, bankaların toplam net kârı ocak-mart döneminde 216,1 milyar lira olarak gerçekleşti. Bankalar geçen yılın ilk üç ayında 160,1 milyar lira net kâr elde etmişti.

Halkın borcu artarken bankalar karlarını katladı: Net kârları ilk üç ayda yıllık yüzde 35 arttı

Görsel: Pixabay

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre bankaların net kârı katlanarak arttı. 2025’in ilk üç ayında net kârları yıllık yüzde 35 arttı.

Verilere göre mart ayında takipteki alacakların toplam nakdi krediler içindeki payı yüzde 1,93 oldu. Bu oran 2024 yılının mart ayında yüzde 1,49 düzeyindeydi.

Çekirdek sermaye yeterliliği rasyosu yüzde 14 oldu. Mart 2024'te bu oran yüzde 13 seviyesindeydi.

Sermaye yeterliliği standart rasyosu yüzde 18 olarak kaydedildi.

Toplam aktifler 36,1 trilyon TL, toplam krediler 17,6 trilyon TL, Mart 2024 12,9 trilyon TL.

Bankalara kârını artırerken halkın kredi kartı borcu bir yılda yüzde 241 arttı

Geçinemeyen yurttaşlar çareyi kredi kartlarına sarılmakta buldu. Kredi kartı ile yapılan market harcamaları bir yılda yüzde 72,5 oranında artarken batık kredi kartı borç tutarı ise yüzde 241 yükseldi.

Mart ayı itibarıyla kredi kartı sayısı 132,3 milyona ulaşırken kredi kartı borçları ilk kez 2 trilyon lirayı aşarak rekor kırdı. En çok harcamayı ise taksitsiz harcamalar oluşturdu.

BDDK’nin 11 Nisan haftasına ilişkin verilerine göre, bireysel kredi kartı borçlarının 1 trilyon 322,3 milyar lirasını taksitsiz harcamalar oluştururken 622,9 milyar lirasını taksitli harcamalar oluşturdu.

Sadece mart ayında 1,59 milyar olan kartlı ödemelerin 911,4 milyon adedinde kredi kartları kullanıldı. Bankalararası Kart Merkezinin (BKM) verileri, kredi kartlarının en çok kullanıldığı harcama türlerini ortaya çıkardı.

En fazla taksitsiz harcama markette yapıldı

BKM’nin son yayımlanan şubat ayı verilerine göre, bireysel kredi kartları en fazla taksitsiz harcamalar arasında olan market ve alışveriş merkezleri harcamalarında kullanıldı. 237 milyar 597 milyon lira tutarındaki harcama bu kalemde gerçekleşirken 58 milyar 460 milyon liralık harcama da yemek harcaması olarak kaydedildi. Kredi kartlarından çeşitli gıda harcaması da 87 milyar 751 milyon lirayı buldu.

2024 yılının aynı döneminde bu tutar market ve alışveriş merkezlerinde 137 milyar 689,9 milyon lira, yemek harcamasında 39 milyar 484,5 milyon lira, çeşitli gıda harcamasında 56 milyar 465,3 milyon lira düzeyindeydi.

Batık kredi kartlarında artış

BDDK verilerine göre, 77 milyar 405 milyon lira tutarındaki bireysel kredi kartı borcu, bankalar tarafından takibe alındı. Geçen yıl bu borç tutarı 22 milyar 651 milyon liraydı. Batık kredi kartı borcu bir yılda yüzde 241 oranında arttı. (Ekonomi Servisi)

Evrensel'i Takip Et